Bronisław Baran, zastępca prezydenta Krosna podkreślił, że ideą powstawania jadłodzielni jest pokazanie, że potrafimy pomóc osobom mającym problemy z zakupem artykułów żywnościowych oraz dotarcie do osób, które mają więcej, potrafią i będą chciały się podzielić.
Opiekę nad jadłodzielnią przy ul. Piastowskiej będzie sprawowało Stowarzyszenie Pomysł Na Życie Mieszkańców Osiedla im. Stefana Grota-Roweckiego w Krośnie. Powstało ono rok temu i obecnie zrzesza 20 osób.
Stanisław Czaja, przewodniczący Osiedla im. Stefana Grota-Roweckiego w Krośnie powiedział, że jadłodzielnia czynna jest od poniedziałku do piątku, w godz. 8.00-18.00. Pomieszczenie zlokalizowane jest we wnęce budynku MOPR od strony parkingu. Wejście do jadłodzielni jest objęte monitoringiem.
Nie marnuj, dziel się jedzeniem. W Krośnie otwarto jadłodzielnię
Wcześniej w Krośnie uruchomiono jadłodzielnię przy ul. Wojska Polskiego, którą opiekuje się Towarzystwo Pomocy im. św. Brata Alberta oraz przy ul. Kolejowej w budynku RCKP. Prowadzona jest ona przez Polski Komitet Pomocy Społecznej Zarząd Okręgowy w Krośnie. Opiekę nad tym miejscem zaoferowały także władze Osiedla Tysiąclecia. W planach jest jeszcze uruchomienie kolejnej na osiedlu Traugutta, ale po rozwiązaniu problemów z lokalem. Opiekę nad nią ma sprawować Towarzystwo Rodzin Wielodzietnych i fundacji Lanka.
Produkty, które możesz przynieść do jadłodzielni:
- produkty, które sam mógłbyś zjeść
- produkty, których kupiłeś za dużo i są w opakowaniach, jak marchew, cebula, ziemniaki, jabłka, pietruszka, itp.
- produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości - "najlepiej spożyć przed", ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia - "należy spożyć przed"
- produkty zapakowane fabrycznie lub w pojemnikach z etykietą
- własne wyroby, np. ciasta, zupy i sosy szczelnie zapakowane, najlepiej pasteryzowane, z naklejonym opisem potrawy (składem) i datą przydatności
- nabiał: sery, jogurty, twarogi, mleko, itp.
- produkty suche: kasze, ryże, makarony, mąki, cukry, ciasta, itp. (w tym również produkty suche, napoczęte i starannie zapakowane)
- zapakowane pieczywo i inne wyroby piekarnicze
- warzywa i owoce
- ryby w próżniowych "fabrycznych" opakowaniach z podaną datą - "najlepiej spożyć przed" lub "należy spożyć do"
- produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki próżniowe, itp.
- pasteryzowane przetwory typu dżemy, soki, sałatki, z umieszczoną informacją o składzie i dacie ich wytworzenia
Produkty, których nie należy przynosić do jadłodzielni:
- żadnego rodzaju surowego mięsa
- produktów z niepasteryzowanego "surowego" mleka
- potraw zawierających surowe jaja, w tym budynie, kremy, domowe majonezy, itp.
- produktów napoczętych, np. otwartych puszek
- produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut
- produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia "należy spożyć do" (nie myl z "najlepiej spożyć przed")
- produktów, które mają oznaki popsucia, nietypowy zapach lub kolor, są nadgniłe, mają wydęte wieczka
- produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady
- produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek
- wyrobów alkoholowych
Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!