Wydarzenie nawiązywało do dawnego obyczaju polskiej wsi, kiedy to na zakończenie wykopków rozpalano ogniska i pieczono ziemniaki. Uczestnicy mogli nie tylko skosztować pysznych dań z ziemniakiem w roli głównej, ale również aktywnie uczestniczyć w ich przygotowaniu.

Główną atrakcją były oczywiście ziemniaki pieczone na ognisku. Dla wielu uczestników ich smak przywoływał wspomnienia z dzieciństwa. Jak podkreślali smakosze, ziemniaki przyprawione odrobiną soli smakowały zupełnie inaczej niż te przygotowane tradycyjnie w wodzie.
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Jaszczwi przygotowały szereg lokalnych przysmaków, w których ziemniak odgrywał pierwszoplanową rolę. Natomiast strażacy z OSP w Jaszczwi zadbali o ciepłe kiełbaski z grilla oraz potrawy z kociołka.
Wieczorem impreza nabrała tanecznego charakteru. Na "parkiecie pod chmurką" do zabawy porwał uczestników zespół Dreams oraz DJ. Repertuar obejmował zarówno klasyczne przeboje, jak i najnowsze hity, co sprawiło, że na parkiecie bawiły się całe rodziny.
Wydarzenie zostało zorganizowane przez Radę Sołecką w Jaszczwi, Ochotniczą Straż Pożarną i Koło Gospodyń Wiejskich w Jaszczwi oraz Gminny Ośrodek Kultury w Jedliczu.
Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!