Jak podkreśla wójt gminy Miejsce Piastowe Dorota Chilik, celem tego wydarzenia jest przybliżenie kultury krajów leżących na tej trasie, a Via Carpatia to droga, która połączy kraje i narody na naszym kontynencie.
We wcześniejszych latach prezentowano Grecję, Słowację i Węgry. W tym roku motywem przewodnim była Rumunia.
Tegoroczną edycję imprezy "Wiele Kultur - Jedno Miejsce. Od Kłajpedy po Saloniki" zainaugurowała konferencja w domu ludowym w Rogach. Składała się ona z trzech paneli dyskusyjnych: "Promocja języka polskiego jako języka obcego i studiowania w Polsce", "Rolnictwo ekologiczne", "Współpraca w dziedzinie bezpieczeństwa i obrony przed pojawiającymi się zagrożeniami, w celu lepszej ochrony obywateli i obrony ich wartości".
Po zakończeniu konferencji barwny korowód prowadzony przez kapelę ludową Piasty przeszedł na stadion sportowy Burzy Rogi. Wójt Dorota Chilik, otwierając oficjalnie imprezę przekazała symboliczny klucz przedstawicielce zespołu folklorystycznego z Rumunii.
W pierwszej części programu artystycznego, na scenie zaprezentował się Zespół Tańca Ludowego "Pogórzanie" oraz zespół "Mali Rogowice". W tym czasie nad stadionem rozpętała się burza, która częściowo pokrzyżowała szyki organizatorom.
Udało się jednak zorganizować konkurs dla kół gospodyń wiejskich z gminy Miejsce Piastowe na najlepszą ekologiczną potrawę rumuńską. Umiejętności kulinarne oceniała komisja, której przewodniczył, pochodzący z Rumunii, Laurentiu "Lorek" Zediu, uczestnik VII edycji programu kulinarnego "Master Chef".
W tym roku zwyciężyły potrawy przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich z Miejsca Piastowego. Na drugim miejscu uplasowało się Koło Gospodyń Wiejskich Kalina z Wrocanki, a trzecim Koło Gospodyń Wiejskich z Zalesia. Przyznano również wyróżnienia. Otrzymały je KGW z Głowienki, Łężan, Niżnej Łąki, Rogów i Widacza.
Wszystkie koła otrzymały dyplomy, upominki i nagrody pieniężne, a trzy najlepsze dodatkowo puchary i nagrody rzeczowe, które wręczyli wójt Dorota Chilik i Laurentiu "Lorek" Zediu.
"Chef Lorek" przygotował również na scenie dwie potrawy rumuńskie: papanasi (rumuńskie pączki twarogowe) z sosem truskawkowym, miodem i jogurtem oraz mici (rumuńska narodowa potrawa z grilla), z chrupiącymi frytkami, sos musztardowy i piklowaną czerwoną cebule. Chętni mogli skosztować te potrawy.
W trakcie imprezy odbył się także konkurs wiedzy ekologicznej, który dotyczył miejsca rolnictwa ekologicznego w europejskim zielonym ładzie, zasad funkcjonowania ekologicznych gospodarstw. Największa wiedzą wykazała się Adrianna Farbaniec. Na drugim miejscu uplasował się Artur Delimat, a na trzecim Amelia Gondela. Nagrody laureatom konkursu wręczyła wójt Dorota Chilik.
W drugiej części programu artystycznego, na scenie zaprezentował się zespół folklorystyczny z Rumunii, kapela ludowa "Pogórzanie" oraz Basia Kawa, wokalistka i skrzypaczka elektryczna, autorka piosenek.
Gwiazdą wieczoru był zespół Blue Cafe (zdjęcia z koncertu wkrótce).
Na wydarzenie zaprosili wójt gminy Miejsce Piastowe i Gminne Centrum Kultury i Biblioteka w Miejscu Piastowym. Jednym z patronów medialnych był portal terazKrosno.pl. Zapraszamy do obejrzenia zdjęć:
Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!