Na początku spotkania Elwira Musiałowicz-Czech dyrektora Jasielskiego Domu Kultury, serdecznie przywitała wszystkich przybyłych gości, a następnie zaprosiła do wspólnego wysłuchania prelekcji Pani Ilony.
Prelegentka w bardzo ciekawy sposób mówiła o swojej, wieloletniej pracy w gaju oliwnym na Peloponezie i rodzinnej firmie Taygetos Virgin.

- Kilka lat temu, mój tata wyjechał pracować przy zbiorach pomarańczy w Grecji, ale w międzyczasie pracował również przy zbiorze oliwek. Praca przy oliwkach wygląda podobnie jak praca na roli. Trwa przez cały rok. Oliwki zbiera się w okresie jesienno-zimowym, wtedy wyjeżdżam do Grecji, do taty, aby pomóc mu przy zbiorach. Nasz gaj oliwny, znajduje się w górach ok. 400-450 m n.p.m. Nasza firma Taygetos Virgin jest rodzinnym przedsięwzięciem, które zajmuje się dystrybucją tylko i wyłącznie naturalnych oraz organicznych produktów. Muszę przyznać, że początkowo traktowałam Grecję jako zło konieczne, gdy tata wyjeżdżał na zbiory. Jednak z czasem zaczęłam odkrywać ją na nowo - powiedziała Pani Ilona.
Miłym akcentem okazała się degustacja greckich smaków. Jaślanie mogli skosztować przepysznych przekąsek i sałatek przygotowanych przez Panią Ilonę. Największą furorę zrobiła zupa i sałatka z soczewicy, a suszone figi zapewniły prawdziwy zastrzyk energii i witamin.
Piknik w Osieku Jasielskim
- Bardzo się cieszę, że mogłam poznać bliżej kuchnię grecką, która uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. To było niezwykle ciekawe i inspirujące spotkanie, które na pewno długo pozostanie w mojej pamięci -podkreśliła Pani Alina, uczestniczka piątkowej Studni Kulturalnej.
Spotkanie przebiegło w bardzo miłej i przyjaznej atmosferze, o czym świadczyły radosne twarze gości.
Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!