W ubiegłym roku jadłodzielnia funkcjonowała w Krośnie przy ul. Spółdzielczej. Dzisiaj (25 października) została otwarta przy Towarzystwie Pomocy im. św. Brata Alberta.
Zastępca prezydenta dodał, że inicjatywa nie mogłaby wystartować, gdyby nie partner, jakim jest Towarzystwo Przyjaciół im. św. Brata Alberta, które będzie się opiekowało jadłodzielnią oraz wsparcie lokalnych przedsiębiorców, którzy już pomogli na starcie i zapowiedzieli dalsze wsparcie.
Wojciech Malinowski, prezes Towarzystwa Przyjaciół im. św. Brata Alberta zaznaczył, że idea jest bardzo szczytna i przyjmie się wśród mieszkańców naszego miasta.
W przygotowanej informacji czytamy między innymi, że do jadłodzielni "możesz przynieść żywność, której nie dasz rady zagospodarować, za dużo kupiłeś, nie dałeś rady zjeść, nie chcesz wyrzucać dobrego jedzenia".
Produkty, które możesz przynieść do jadłodzielni:
- produkty, które sam mógłbyś zjeść
- produkty, których kupiłeś za dużo i są w opakowaniach, jak marchew, cebula, ziemniaki, jabłka, pietruszka, itp.
- produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości - "najlepiej spożyć przed", ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia - "należy spożyć przed"
- produkty zapakowane fabrycznie lub w pojemnikach z etykietą
- własne wyroby, np. ciasta, zupy i sosy szczelnie zapakowane, najlepiej pasteryzowane, z naklejonym opisem potrawy (składem) i datą przydatności
- nabiał: sery, jogurty, twarogi, mleko, itp.
- produkty suche: kasze, ryże, makarony, mąki, cukry, ciasta, itp. (w tym również produkty suche, napoczęte i starannie zapakowane)
- zapakowane pieczywo i inne wyroby piekarnicze
- warzywa i owoce
- ryby w próżniowych "fabrycznych" opakowaniach z podaną datą - "najlepiej spożyć przed" lub "należy spożyć do"
- produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki próżniowe, itp.
- pasteryzowane przetwory typu dżemy, soki, sałatki, z umieszczoną informacją o składzie i dacie ich wytworzenia
Produkty, których nie należy przynosić do jadłodzielni:
- żadnego rodzaju surowego mięsa
- produktów z niepasteryzowanego "surowego" mleka
- potraw zawierających surowe jaja, w tym budynie, kremy, domowe majonezy, itp.
- produktów napoczętych, np. otwartych puszek
- produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut
- produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia "należy spożyć do" (nie myl z "najlepiej spożyć przed")
- produktów, które mają oznaki popsucia, nietypowy zapach lub kolor, są nadgniłe, mają wydęte wieczka
- produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady
- produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek
- wyrobów alkoholowych
Krośnieńska jadłodzielnia czynna jest w godzinach od 8:00 do 18:00.
Bronisław Baran wspomniał też, że w planach jest powstanie kilku kolejnych jadłodzielni na terenie Krosna, na każdym dużym osiedlu, w tym na osiedlu Traugutta i Tysiąclecia. Ponadto przy pomocy wolontariackiej, miasto przymierza się do akcji "podziel się ciepłem" (zbiórka ubrań).
Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!