Ewa Szymko (trzecia z lewej) w rozmowie z przewodniczącą komisji konkursowej Barbarą Bassara-Poprawa
(fot. Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej)
Sukces Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej na XXVI edycji konkursu "Starych potraw smak i urok" organizowanego przez Gminny Ośrodek Kultury w Błażowej.
5 czerwca w Błażowej odbył się konkurs kulinarny "Starych potraw smak i urok". To już XXVI edycja konkursu "Starych potraw smak i urok". W tym roku po raz pierwszy wystartowało w nim Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej.
Na stoisku przygotowanym przez Etnocentrum, odwiedzający mogli spróbować chleba na zakwasie z masłem lub ze smalcem i ogórkiem kiszonym, pieczonych pierogów z kapustą kiszoną, proziaków oraz ciasteczek wg. dawnego przepisu - amoniaczków.
Natomiast, daniem konkursowym była zupa serwatkowa, która została doceniona przez komisję konkursową i ogłoszoną ją "Potrawą roku". To główna nagroda w konkursie, którą Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej zdobyło, stając do rywalizacji z prawie 30 innymi wystawcami
- To wielki sukces dla Etnocentrum, a szczególnie dla naszej koleżanki Ewa Szymko, która w izbie z piecem jest instruktorem. W kuchni stosuje wiele dawnych, tradycyjnych przepisów kulinarnych naszego regionu - poinformowało Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej.
Źródło: Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej, Autor: opr. /AJ/
Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!