
Obecnie KGW może pochwalić się udziałem w projekcie "Z mięsem wieprzowym przez pokolenia. Etap I" finansowanym z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego, organizowanym przez Stowarzyszenie Innowatorów Wsi. Jest to konkurs ogólnopolski. KGW w Krościenku Wyżnym znalazło się ponownie wśród laureatów etapu wojewódzkiego, jako jedyne na Podkarpaciu.
Celem projektu "Z mięsem wieprzowym przez pokolenia" jest promocja tradycyjnej kuchni polskiej opartej na wieprzowinie, a także ukazanie jej międzypokoleniowego charakteru. Ważnym celem jest również propagowanie rodzimych surowców, zachęcanie do kupowania produktów z dobrych, sprawdzonych źródeł oraz inspirowanie do przygotowywania potraw - zarówno tych mniej znanych, wywodzących się z tradycji kuchni staropolskiej, jak i nowych, oryginalnych kompozycji smakowych, łączących tradycję z nowoczesnością. Uczestnicy przygotowują zupę i danie główne z wieprzowiną, a ich gotowanie jest filmowane i następnie publikowane w internecie.

- Pierwsza część konkursu już miała miejsce. W otoczeniu pięknego parku dworskiego w Krościenku Wyżnym nagrany został film. Z KGW gotowała Agnieszka Mularczyk, która jest związana z branżą gastronomiczną od strony teoretycznej i praktycznej. Na co dzień kształci młode pokolenia, przekazując im wiedzę z zakresu gastronomii, ze szczególnym uwzględnieniem aspektów zdrowotnych żywności, wpływu poszczególnych składników na organizm, jakości produktów oraz poprawności stosowania metod kulinarnych. Uczy również sztuki przygotowywania potraw, napojów i wyrobów cukierniczych - mówi Agnieszka Zygarowicz-Pelczar z KGW w Krościenku Wyżnym.
Panie z KGW w Krościenku Wyżnym - Eleonora Karaś (słynna Pani Luśka z "Przepisów Pani Luśki", wydanych przez Stowarzyszenie Kulturalne "Dębina" w Krościenku Wyżnym) oraz Maria Nowak - przewodnicząca KGW w Krościenku Wyżnym, ugotowały na pierwsze danie zupę jarzynową z kuleczkami mięsnymi oraz na danie drugie: karkówkę zapiekaną w kiszonej kapuście.

W związku z tym, że do etapu ogólnopolskiego zakwalifikowano 16 kół gospodyń wiejskich z całej Polski, po wszystkich nagraniach rozpocznie się drugi etap. Nagrane filmy zostaną opublikowane na dedykowanym kanale na portalu YouTube. Wtedy rozpocznie się promocja filmów. Każde KGW będzie promowało swój film wśród swoich sympatyków, w celu osiągnięcia możliwie największej liczby odsłon (wyświetleń) pełnego filmu. Komisja oceni ilość odsłon na portalu YouTube, według stanu na dzień 30 września 2025 r., godzina 12:00.

- Zachęcamy do śledzenia działalności KGW w Krościenku Wyżnym i gdy już pojawi się informacja, że można głosować, prosimy o udział w głosowaniu. Przypominamy, że KGW w Krościenku Wyżnym brało już udział w podobnym wydarzeniu realizowanym przez Stowarzyszenie Innowatorów Wsi - "Z mięsem drobiowym przez pokolenia" w 2023 roku i wtedy zajęło 8 miejsce. Obecnie chcemy osiągnąć lepszy wynik. Jednocześnie Koło Gospodyń Wiejskich w Krościenku Wyżnym składa serdeczne podziękowania Państwu Barbarze i Jerzemu Stasiczakom, dzięki uprzejmości, których film nagrano w przepięknym parku Dworu w Krościenku Wyżnym - dodaje Agnieszka Zygarowicz-Pelczar.
Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!