
Stoiska przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich z Iwonicza, Koło Gospodyń Wiejskich z Lubatowej, Koło Gospodyń Wiejskich z Kobylan, Koło Gospodyń Wiejskich z Kopytowej, Stowarzyszenie Ludzi Aktywnych ARES z Lubatowej oraz restaurację Ballada z Iwonicza-Zdroju, przyciągnęły rzesze smakoszy pierogów, często o unikatowych nadzieniach i smakach. Każdy z uczestników przygotował też jeden rodzaj pierogów na konkurs.
Czteroosobowa komisja konkursowa złożona z kuracjuszy, którzy przyjechali do Iwonicza-Zdroju przyznała trzy pierwsze miejsca i trzy wyróżnienia. Najlepsze okazały się pierogi przygotowane przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Kopytowej (pierogi z nadzieniem z sera, jabłkiem pokrojonym w kostkę z dodatkiem cynamonu, polane śmietaną z cynamonem). Na drugim miejscu uplasowało się KGW z Iwonicza (pierogi drwala z nadzieniem z ziemniaków, boczku, kiełbasy), a na trzecim Restauracja Ballada z Iwonicza-Zdroju (pierogi ciapkapusta, czyli przysmak śląski zapakowany w pieroga) . Wyróżnienia otrzymali: KGW Lubatowa, KGW Kobylany, Stowarzyszenie Ludzi Aktywnych ARES z Lubatowej.

Wszystkie grupy uczestniczące w konkursie otrzymały dyplomy, wyróżnione upominki, a trzy najlepsze - nagrody. Wręczyli je przewodniczący Rady Miejskiej w Iwoniczu-Zdroju Józef Sowiński, dyrektor Centrum Kultury i Czytelnictwa w Iwoniczu-Zdroju Dorota Świstak oraz członkowie komisji konkursowej.
Tegoroczny "Festiwal Pieroga" uświetnił występ zespołu ludowego "Lubatowianie", zespołu "Mali Lubatowianie" pod kierunkiem Sabiny Cichoń oraz kapeli ludowej "Duklanie".
Jednym z patronów medialnych wydarzenia był portal terazKrosno.pl.
Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!